Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07 16:28 - ЛЕСКА
Автор: radian Категория: Други   
Прочетен: 69 Коментари: 0 Гласове:
1



Леската е позната на хората още от Античността. Старите гърци и древните римляни са считали нейните плодове за символ на здраве и просперитет.
Леската е разпространена в Европа. Тя е многогодишно растение, принадлежащо към растителен отдел Покритосеменни, клас Двусемеделни,семейство Брезови. Известна е и под името Корилус авелана.Среща се в диворастящо или култивирано състояние и расте бавно. В България, в диворастящ вид, може да се намери из храсталаци, като подлес в горите и из сечища до 1800 м надморска височина.
Леската е храст или дърво, с височина 5 – 10 м. Кората е със сиво – кафяв цвят и притежава лещанки. Младите клонки са жълтеникаво – сини, също притежават лещанки и клонките имат власинки. Листата са последователни, обратно яйцевидни, дълги до 13 см, широки 6 – 10 см, в основата си с къса дръжка. Цветовете на леската са еднополови. Мъжките цветове са събрани по 2 – 4 в групи увиснали цилиндрични реси. Тези цветове са прикрепени с тичинките си към кафявожълтеникава люспа. От своя страна женските цветове са разположини по два в пъпковидни образувания, от които по време на цъфтежа се подават червени близалца. Периодът на цъфтеж е февруари – април. Плодът е едносеменен, неразпуклив – лешник, появява се на четвъртата година от развитието на растението. Трябва да се бере, когато е напълно узрял през август.
Леската е билка, която подпомага лечението на анемия, бъбречни инфекции, диабет, кожни болести, чернодробни заболявания и др. Растението понижавна телесната температура.
Предлагаме Ви някои идеи за употребата на леска:
1.Десет измити и нарязани листа от билката се варят около десет минути в 600 мл вода. След това сместа се охлажда, прецежда се и се употребява вместо вода при болни бъбреци;
2. Една супена лъжица сушени листа или сушена кора, купени от аптека, се варят пет минути в 500 мл вода и след това сместа се прецежда. Отварата се приема през устата четири пъти дневно преди ядене по 100 гр. при чернодробни заболявания и се използва около месец.
Преди употреба проверете дали не сте алергични към растението. 


Тагове:   билки,


Гласувай:
1
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radian
Категория: История
Прочетен: 8007
Постинги: 11
Коментари: 7
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031